ЕСЕННА СУПА С ГЪБИ И ПАСТА
Минестроне е супа. Обикновено става дума за зеленчуци и паста,
врели в бульон. В Ломбардия вместо паста може да има ориз, а в Емилия-Романя освен
паста може да има и яйце. Обаче не е толкова просто, защото има и дума “zuppa”,
която по-скоро се отнася за супа, залята върху стар хляб, и която по-скоро напомня
нашите яхнийки. Има и дума “vellutatа”, което значи, че пюрето от зеленчуци е сгъстено
с масло и брашно. “Le creme” пък са кремсупи само с една съставка; “passata di
verdure” е само пасирани зеленчуци без паста, без брашна и добавки. Всичко това
са все супи, но не всяка супа е минестроне.
Така че, ако съм ви объркала достатъчно, мога просто да
кажа, че разнообразието от супи в италианската кухня е голямо, а сезонът
започва сега – когато навън е вече хладно, вали често и все по-често имаме
нужда от т. нар. comfort food, много модерно понятие. Представям си го като
ядене под завивката на дивана, когато навън вали и гледаш любимия си сериал.
И ето го и първото минестроне за сезона. Направо в златната
есен – с гъби.
ЕСЕННО МИНЕСТРОНЕ 1 глава лук; 1 жълта чушка; 1 скилидка чесън; 1 кутийка панчетa; 300 г различни гъби; 1 чаена чаша доматено пюре; 1 шепа паста (пълнозърнести фузили в случая); сол; черен пипер; пресен риган. Задушете нарязания на ситно лук, чушката и панчетата. Добавете доматите и гъбите. Налейте малко вода, колкото да покрие всичко, и варете, докато гъбите и чушките са готови. В последните минути прибавете пастата и варете супата до готовност. Ако е нужно, добавете малко вода, но я оставете по-скоро гъста. Накрая подправете със скилидка счукан чесън, сол, малко зехтин, черен пипер и риган. Ако обичате люто, добавете и малко пеперончино. А ако обичате и червено вино... идеалното в случая би било “Сан Джовезе”. |
Comments
Post a Comment