Паста на фурна с лек бял сос
Обичам паста на фурна и особено онези парченца, които се
подават на повърхността ѝ и са хванали хрупкава коричка, а в дълбочина ястието
остава сочно и богато на аромат и вкус. За да постигна този ефект, в последните
3-4 минути от печенето на пастата включвам грил функцията на фурната и така не
рискувам да загоря цялото ястие, а получавам само това, което търся.
Забелязала съм, че масово се слага сметана и много масло в
такива рецепти, което според мен е ненужно – отдавам го на допълнителна
застраховка срещу това пастата да не остане суха. Това обаче прави ястието
тежко и прекалено калорично. Един хубав сос бешамел е достатъчен, за да
получите достатъчно богато и вкусно ястие.
ПАСТА НА ФУРНА С ЛЕК БЯЛ СОС За соса бешамел: 25 г масло ½ стрък праз 1 ½ супени лъжици брашно 400 мл мляко 2 супени лъжици пармиджано сол на вкус 2-3 листа пресен босилек (щипка сух) кората на 1 лимон сокът на ½ лимон Разтопете маслото на дъното на малка тенджерка. Прибавете нарязания на ситно праз, разбъркайте и веднага покрийте съда. Не бива да се запържва, а да омекне. След 2-3 минути отворете и разбъркайте. Прибавете брашното и разбъркайте добре, така че да не се образуват бучки. Прибавяйте млякото внимателно на тънка струя при постоянно разбъркване, докато се сгъсти и получи консистенция на пухкав, гъст крем. Дръпнете от котлона, прибавете пармиджаното, кората и сокът на лимона. Разбъркайте, опитайте и ако е нужно, посолете. Накрая добавете нарязания босилек. Допълнително пригответе втори суров сос от 100 г сирене рикота или извара, сока на половин лимон и сол на вкус. Разбъркайте добре и оставете настрана. Сварете 300 г паста “ал-денте”, следвайки инструкциите на опаковката, като намалите времето за варене с 2 минути. Отцедете и прехвърлете в дълбока купа. Към пастата веднага прибавете сместа от рикота и разбъркайте много добре. На дъното на малка тавичка или по-малки керамични форми изсипете половината от соса бешамел. Изсипете пастата и я покрийте с другата половина на соса. Поръсете с пармиджано и печете за 25 минути на 200 градуса, като в последните 3-4 на грил функцията на фурната. |
Comments
Post a Comment