Фритата със спанак и гъби

По принцип има разлика между омлет и фритата, независимо, че и двете са "бъркани яйца" и хората разбират горе долу едно и също нещо под двете. Но не е точно така. При фритатата зеленчуците се слагат и обработват преди яйцата (или са смесени с тях) и самата фритата се обръща и пече от двете страни. При омлетът зеленчуците се слагат отгоре към края и не се обръща, а затваря. Така яйцата вътре остават по-крехки. Фритатата е равномерно изпечена от двете страни.

Трудното е обръщането. Най-добре е да имате тиган за фритата, който се състои всъщност от 2 тигана с една гайка, която ги закачва и се обръща лесно. Обаче, ако няма такива двойка тигани с тънко дъно, се налага да се усъвършенствате малко повече, обръщайки го първо върху чиния, или върху капака на тигана ви. 



Фритатите са типични ястия тип "от каквото има". Исторически първата и класическа фритата е била тази само с лук, както класическия френски омлет е само с яйца. Сега има колкото хладилници, толкова  комбинации, но много често и дори редовно присъства спанак. 


За двама ще са ви нужни: 

4 яйца (  до 6)
1/3 ч.ч. мляко
2-3 кубчета замразен спанак
100г гъби
3 ивици бекон
1 глава лук
50г пармиджано 
зехтин, сол

Първо, размразете в касерола с малко вода спанака и гъбите (ако са замразени). Ако не - пристъпете дикректно към действие. В тигана, с 1-2 с.л. зехтин, сотирайте лука за няколко минути. Добавете спанака и нарязани гъбите, разбъркайте и похлупете тигана с капака. Намалете котлона и оставете зеленчуците да омекнат за около 15 минути. Когато го отворите, разбъркайте и посолете малко (ако слагате пармиджано в яйцата, не е нужно да солите много, защото сиренето е солено). 

Докато омекват зеленчуците, разбийте в купа яйцата с млякото и прибавете пармиджаното. 

Сместта прибавете към зеленчуците. Отгоре наредете парченцата бекон. Фритатата трябва да се обърне, когато започне да се отделя от стените на тигана (3-4 минути на среден огън). Обърнете смело върху плоска чиния, после върнете в тигана с неизпечената страна към огъня. След две минути е готова. 




Comments