Лъжливият сос
Bugiardo означава “лъжец”. Ако наистина е имало
такъв човек, той е бил селянин в Тоскана през ХІХ век, когато са живеели в
бедност и не са можели да си позволят телешко за неделното рагу. Ето защо
използвали месото от свинска наденица и малко панчета, за да направят соса за
паста. Така създали ароматен и вкусен нов вид, който е част от т. нар. “лъжливи
сосове” в италианската кухня.Този обаче много отдавна е загубил лъжливия си
етикет и е един от най-вкусните и масови сосове за паста в Тоскана и
Емилия-Романя. Много хора дори го предпочитат пред класическото рагу – аз
включително, защото се прави по-лесно, по-бързо и има наситен вкус и аромат. И
тъй като е “лъжлив”, си позволявам и волността да не слагам панчета, защото не
виждам смисъл да се усилва вкусът и ароматът му. Ако сосът се направи от
предишния ден, ще е дори по-вкусен.
Всичко започва със софрито. Софрито е нещо като запържването
на главата лук в българската кухня. Тук пак има лук, но и нарязани моркови и
целина на ситно. Софрито е в основата на много сосове и ястия, включително и на
този “лъжец”.
ЛЪЖЛИВИЯТ СОС 1 глава лук 2 моркова 1 стрък целина магданоз зехтин 500 г свинска наденица 1 чаена чаша червено вино (“Сан Джовезе”, традиционно) 800 г домати от консерва или попарени пресни (нарязани на ситно) лют червен пипер (пеперончино) Първо пригответе софритото, като сотирате лука, морковите и целината в зехтин, нарязани на ситно. Когато придобият нежен златист цвят, добавете месото на наденицата и с една вилица я посмачкайте. След още 2-3 минути добавете червеното вино и оставете да покъкри за 5-6 минути. Добавете доматите, намалете огъня и оставете соса да ври 20-30 минути, докато намали обема си наполовина. Накрая поръсете с пеперончино и магданоз, посолете и разбъркайте. |
Comments
Post a Comment