Крем от карфиол с кюфтенца и крутони
Всяка година от банката ми предлагат да се абонирам за вестник или списание с голяма отстъпка. Аз винаги отказвам, не знам защо. Може би защото чета всичко, което ме интересува в интернет, а книгите си на четец, отдавна. Почти съм забравила усещането от допира до хартията. Всъщност по случайност точно сега чета една книга, "СоцГурме" (за която непременно ще ви пиша, защото е страхотна) и ми е приятно да я чета на хартия. Така че в крайна сметка реших че "хартията си е хартия" и от дългия списък издания си избрах “La Cucina Italiana” – едно от големите кулинарни списания тук, което предлага освен традиционна, и модерно пипната италианска кухня, която ми е любопитна.
Изчетох рецептите, реших, че някои искам да пробвам, но
най-вече тази. Крем от карфиол с кюфтенца от наденица. Претърпя малки промени и
си облизахме пръстите.
КРЕМ ОТ КАФРИОЛ С КЮФТЕНЦА И КРУТОНИ
1 малка глава карфиол 2 скилидки чесън 2 супени лъжици зехтин + още 500 мл зеленчуков бульон 1 1/2 супени лъжици брашно 250 мл мляко 3 сурови наденички (от свинско месо) 50 г пармиджано 2 супени лъжици сметана за готвене сол 4 филийки хляб (франзела или пан каре) В широка тенджера сотирайте скилидките чесън (не е нужно да ги белите). Прибавете карфиола на малки парчета, които предварително сте измили. Разбъркайте, затворете с капака за няколко минути. Отворете, извадете чесъна и добавете зеленчуковия бульон, така че само да покрие карфиола. Сварете го до омекване. Прехвърлете карфиола в блендер (ако каната ви е пластмасова, изчакайте да изстине) или пасирайте с пасатор. Добавете млякото и оставете настрана. В тенджерата сипете зехтин колкото да покрие дъното. Запържете брашното за 1-2 минути, като наблюдавате да не загори. Внимателно при постоянно разбъркване добавяйте от пюрето, докато се сгъсти. Изключете, прибавете сметаната и пармиджаното. |
Comments
Post a Comment