Яйца в доматен сос


Едва ли има ресторант в Италия, в който да си поръчате яйца в доматен сос. Тази “манджичка” спасява винаги, когато нямате нищо в хладилника, когато не се сещате “какво да готвя пак” или пък когато ви е носталгично за баба и детството. Вкусна, стопляща тялото и душата, с аромат на пресни подправки, селски хляб и непретенциозна, тя може да се яде гореща или изстудена, и е любима през цялата година. “Uova al pomodoro” е в първите редици на класическите семпли италиански домашни ястия, които са популярни навсякъде, с тази разлика, че колкото по на юг отивате, толкова по-люто става и затова променя името си на Uova in Purgatorio (“яйца в Чистилището”). В Израел и Северна Африка пък наричат почти същото ястие “шакшука”.



ЯЙЦА В ДОМАТЕН СОС
400 г нарязани на ситно домати (или от консерва);
2 скилидки пресован чесън;
зехтин,
сол,
захар,
пеперончино;
1/3 чаена чаша бяло вино; 
4 яйца; парченца панчета или бекон (по желание)

В дълбок съд с малко зехтин се добавят чесънът, беконът и след една минута доматите. Когато започне да къкри, ястието се подправя с щипка захар, сол и лют червен пипер на вкус. Сипва се половин чаена чаша вода (може да се остави по-гъсто или по-течно) и се вари 10-15 минути, като в последните пет се добавя и бялото вино. От ниско се разчупват яйцата и след 5-6 минути, когато станат “забулени”, ястието е готово. Сервира се с пресни подправки по избор (босилек, магданоз, мащерка, риган и др.) и хубав хляб.

Comments