Яйца в доматен сос
Едва ли има ресторант в Италия, в който да си поръчате яйца
в доматен сос. Тази “манджичка” спасява винаги, когато нямате нищо в
хладилника, когато не се сещате “какво да готвя пак” или пък когато ви е
носталгично за баба и детството. Вкусна, стопляща тялото и душата, с аромат на
пресни подправки, селски хляб и непретенциозна, тя може да се яде гореща или
изстудена, и е любима през цялата година. “Uova al pomodoro” е в първите редици
на класическите семпли италиански домашни ястия, които са популярни навсякъде,
с тази разлика, че колкото по на юг отивате, толкова по-люто става и затова
променя името си на Uova in Purgatorio (“яйца в Чистилището”). В Израел и
Северна Африка пък наричат почти същото ястие “шакшука”.
ЯЙЦА В ДОМАТЕН СОС
2 скилидки пресован чесън;400 г нарязани на ситно домати (или от консерва);
зехтин,
сол,
захар,
пеперончино;
1/3 чаена чаша бяло вино;
4 яйца;
парченца панчета или бекон (по желание)
В дълбок съд с малко зехтин се добавят чесънът, беконът и след една минута доматите. Когато започне да къкри, ястието се подправя с щипка захар, сол и лют червен пипер на вкус. Сипва се половин чаена чаша вода (може да се остави по-гъсто или по-течно) и се вари 10-15 минути, като в последните пет се добавя и бялото вино. От ниско се разчупват яйцата и след 5-6 минути, когато станат “забулени”, ястието е готово. Сервира се с пресни подправки по избор (босилек, магданоз, мащерка, риган и др.) и хубав хляб.
|
Comments
Post a Comment